Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakuum för 18-åring

Annons

När jag gick ut gymnasiet hade jag nyligen fyllt 18 år. Jag var ny på arbetsmarknaden, hade höga förhoppningar och kände ett sug efter att få jobba. Jag hade tur och lyckades få ett sommarvikariat som butikssäljare de tre första månaderna efter gymnasiet. Efter att mitt sommarvikariat tagit slut så hamnade jag på den institution som så många andra hamnat på - arbetsförmedlingen.

Som 18-åring har man ingen chans till varken hjälp eller pengar från arbetsförmedlingen. För som 18-åring så kan man inte få a-kassa och man kan inte få gå något av de program som finns för att få ut människor i arbetslivet, allt kräver att man är 20 år. Det finns ett program som man kan hamna på och det är det kommunala ungdomsprogrammet, men det gör man först efter att ha varit arbetslös och pengalös i tre månader. Skulle man sedan börja på det programmet så betyder det att man får praktik på heltid med en lön på 3000 kronor (!) före skatt.

Jag vill därför framföra väldigt hård kritik mot arbetsförmedlingen och arbetssituationen som den ser ut idag.

Nu är jag en av de få som faktiskt får göra lumpen och rycker in i år. Jag är med andra ord 19 år fyllda och har 30 kronor på mitt konto. Ingen ska behöva finna sig i den situationen jag hamnade i. Det måste göras något för de framtida 18- och 19-åringarna. Vill ni ha idéer hur det ska gå till så kan jag hjälpa till, för man får en hel del tid till att tänka.

MICHAEL ERIKSSON

Mer läsning

Annons