Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VAIK i akut ekonomisk kris

Annons

Det var på tisdagen som VAIK kallade till pressinformation om det allvarliga ekonomiska läge som föreningen hamnat i.

- Det är lika bra att berätta hur det förhåller sig och vi ser inte heller någon lösning på problemet, säger Fredrik Hallqvist.

Det är kostnaderna för ishallen som kört klubbens ekonomi i botten. I höstas räddades verksamheten tillfälligt sedan kommunen beviljat ett extra bidrag på 300 000 kronor sedan akuta problem uppstått i ishallens kylanläggning. Det extra bidraget verkar dock endast ha fungerat som tillfällig konstgjord andning.

- Av de 481 000 kronor som VAIK får i bidrag från kommunen går i stort sett allt till ishallen. Bara elkostnaderna för en säsong hamnar på mellan 330 000-350 000 kronor. Övriga pengar ska räcka till kostnader för skidspår, fotbollsplaner, hallhyror för volleybollen, drift av klubblokaler och kostnader för vaktmästare, säger Fredrik Hallqvist.

Under förra året tvingades sektionerna, för första gången i klubbens historia, skjuta till pengar för att klara föreningens driftskostnader. Ishockeysektionen med 22 500 kronor och fotbollen med 15 000 kronor.

För omkring tio år sedan fanns mer än en miljon kronor i klubbens kassa men under åren 1996-99 gick alla besparingar åt till ishallen. Nyligen gjordes en miljöinspektion och det konstaterades att den gasoldrivna ismaskinen inte uppfyller dagens miljökrav.

I dag ska maskinerna vara el-drivna och en ny maskin kostar bortåt en miljon kronor. Alternativet är att förse den gamla med katalysator för cirka 60 000 kronor men med all säkerhet kommer ändå ett krav om elmaskin inom de närmaste åren.

- Vi räknar med ett underskott i år på 70 000-100 000 kronor och vi kommer inte att kunna driva ishallen en säsong till, säger Hallqvist.

Att låna pengar är inte heller det något alternativ. Den enda tänkbara lösningen är att kommunen övertar ishallen på samma sätt som gjorts i grannkommunerna Malung och Gagnef.

- Den dag vi tvingas att låna pengar så är det lika bra att klappa igen hela verksamheten, säger Fredrik Hallqvist.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons