Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket testar alkolås på skoter

/

Annons

Fältförsöken ska ske i Norrbotten.

Tanken är att ett tiotal snöskotrar förses med alkolås. För ändamålet har Vägverket varit i kontakt med länsstyrelsens naturbevakare, en sameby och ett turistföretag som kör skotersafari. Dessutom har Snofed gett klartecken till att alkolås testas i någon av Snofeds klubbar, berättar Jan Lindgren.

Både Karl-Erik Björkén och Jan Lindgren tar upp ett par problem som sätts i fokus. En central fråga rör alkolåsens tekniska funktion på en snöskoter, vilket inte går att jämställa med funktionen i en bil.

Många har också framfört önskemål om att det inte får bli helt stopp när alkolåset registrerar en alkoholpåverkad förare. Snöskotern ska kunna krypköras så att föraren kan förflytta sig till tryggare miljöer.

Karl-Erik Björkén ifrågasätter om det är rimligt att låset stoppar en akut transport av en hastigt insjuknad person ute i fjällvärlden.

Jan Lindgren ser testverksamheten som en förberedelse.

I genomsnitt dör tolv personer per år i snöskoterolyckor. Enligt Snofeds sammanställning för 2007 hade sju personer omkommit fram till den 2 april. Under påskhelgen förolyckades ytterligare två personer.

TT

Mer läsning

Annons