Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket polisanmäls

Annons

Plötsligt damp brevet från Vägverket ner i Kerztin Hedströms brevlåda. Det var påminnelse om att hon inte betalat in trängselskatt i tid.

I brevet framgick inte hur mycket hon hade i skatteskuld eller var hon skulle betala in pengarna.

Några uppgifter om vid vilken tidpunkt hon skulle ha kört genom vägtullarna fanns heller inte med i brevet.

- Enklast var att betala på Pressbyrån eller 7-Eleven och några sådana har vi som bekant inte här i Stora Skedvi.

Hon ringde Vägverkets kundtjänst och fick reda på att hennes skatteskuld var 60 kronor.

- När jag frågade om jag hädanefter måste gå in på nätet och kolla om jag varit i Stockholm så svarde hon kundupplysningen ja, det skulle jag göra till en rutin.

Kerztin fick också ett bankgironummer som hon kunde betala in pengarna på.

- Men jag betalar inte in till något konto utan kvittens utan i stället åkte jag till Pressbyrån i Borlänge.

När hon betalat in de 60 kronorna fick ett kvitto, som med en specifikation som visade när hon skulle ha kört genom tullarna i Stockholm.

- Enligt specifikationen rörde det sig om tre tillfällen, den fjärde, elfte och tolfte januari. Då stod min bil i garaget med trasig drivknut.

Vägverket medgav att det måste handla om en felavläsning av registreringsnummret men trots det måste Kerztin betala och sedan begära omprövning av beslutet hos Skatteverket för att få tillbaka avgiften.

Med en särskild behörighetskod och bilens registreringsnummer har hon och maken Gert Karlsson försökt att få fram uppgifterna på nätet utan att lyckas.

- Vi kommer helt enkelt inte in.

På vägverkets hemsida står det också hur man ska göra om det blivit fel vid debiteringen.

- Det står att man ska begära omprövning hos Skatteverket inom tre veckor. På skatteverkets kundupplysning hade de ingen aning om de uppgifterna när jag ringde dit.

I brevet som Kerztin fick upplyser Vägverket också att några liknande påminnelser kommer inte att skickas ut till någon längre fram.

- Den som inte har någon dator får alltså inte veta något förrän brevet från kronofogden kommer efter fyra veckor. Då är det pålagt expeditionsavgift på 70 kronor, en tilläggsavgift på 500 kronor plus kronofogdens avgift på 500 kronor.

- Det här är vansinne. Nu kan vilken lappgubbe som helst uppe i norra Sverige som kanske bara använder bilen två gånger per år bli skyldig trängselavgift, säger Gert Karlsson.

De båda anser att det hela rör sig om rent bedrägeri och har därför polisanmält Vägverket.

- Det ska bli intressant när vi får bilderna att se vad det är för fordon som egentligen kört genom tullen, säger Kerztin Hedström.

Mer läsning

Annons