Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågkraftprojekt visar potential

Annons

Elektricitet från havsvågor har potential att bli en kommersiell leverantör av förnyelsebar energi i svenska vatten, hävdar Uppsalaforskare.

Nu satsar Vattenfall mer pengar i projektet.

Sedan mars i fjol ligger en elgenerator på havsbotten vid Islandsberg utanför Lysekil. Via ett rep är den kopplad till en boj som guppar i takt med vågorna på havsytan, och på så vis alstrar elektricitet.

Vågkraftgeneratorn är en del i ett forskningsprojekt som drivs av Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet, lett av professor Mats Leijon.

I sommar ska ytterligare två generatorförsedda bojar läggas i vattnet, och totalt planeras tio.

Fullt utbyggda förväntas de kunna generera 300 megawattimmar el per år, vilket motsvarar elförbrukningen i drygt 20 hushåll. Bara i Östersjön talas det om en potential på 24 terawattimmar per år, långt mer än nu planerad utbyggnad av alternativa energikällor de kommande åren.

Forskningsprojektet finansieras av kommunala och statliga myndigheter tillsammans med statliga energijätten Vattenfall, som nu går in med ytterligare nio miljoner kronor.

Men dit är det ännu långt. Ett mått på Vattenfalls intresse fås om man jämför de totalt 13 miljoner som satsas på vågkraft med de totalt 760 miljoner som i fjol lades på forsknings- och utvecklingsprojekt. Samtidigt planerar Vattenfall investeringar i vindkraft på 30 till 40 miljarder kronor den kommande tioårsperioden.

TT

Mer läsning

Annons