Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen ur Baby Blues

/

Annons

Medina har bara svaga minnen av de första nio månaderna som tvåbarnsmor. Hon beskiver tiden som om hon gick i ett töcken, bara att klä sig själv och barnen krävde all kraft.

Hon hade tankar om att hon inte var värd de barn som getts till henne eftersom hon inte kunde uppskatta dem.

– När jag födde Mikaela var min mamma från Jamaica här och tog hand om mig, det var sommar och allting var enkelt, säger Medina. När Mischa föddes 10 december 2005 kunde inte mamma komma och utomhus var det lika svart som jag kände mig inombords.

33-åriga Medina kom till Sverige som turist första gången för åtta år sedan. Hon träffade Mats Hillbom, tycke uppstod och Medina bestämde sig för att byta Jamaica mot Sverige och Avesta efter några års pendlande.

– Jag längtar till Jamaica ibland, kanske flyttar vi dit någon gång men Sverige är ett bättre land att växa upp i för barnen, säger Medina.

För bara ett halvår sedan klarade hon inte av att se längre fram än till nästa måltid som hon kände sig tvungen att planera och tillaga.

– Jag fick hemska tankar om att jag ofrivilligt gjorde illa barnen på något sätt. Och jag var rädd att om jag berättade för någon hur jag mådde skulle kanske barnen tas ifrån mig. Jag hoppades att allt det svarta skulle försvinna bara jag härdade ut, berättar Medina.

Efter sex veckor satte sköterskan på barnavårdscentralen ett formulär i händerna på Medina som ställde frågor om hur hon mådde.

– Hittills hade jag satt upp en fasad som om allt var bra, jag ville leva upp till bilden av den lyckliga mamman. När man har fått det finaste i världen kan man väl inte vara ledsen heller. Men när jag fick de där frågorna tänkte jag, nu ska jag vara ärlig.

Resultatet indikerade att Medina var djupt deprimerad. Omgående fick hon kontakt med en psykolog som hon fick träffa varje vecka månaderna därpå.

– Det blev min räddning. Jag hade förlorat tron på mig själv och tappat min kristna tro som jag alltid lutat mig mot förut. Nu fick jag redskap att börja ta mig ur depressionen.

Redan efter någon månad började jag märka skillnad. Men jag förstod att det skulle ta lång tid och att det inte var något konstigt.

Idag känner sig Medina nästan helt återställd. Hon har dagar som känns jobbigare än andra, men nu vet hur hon ska handskas med tankarna.

– Jag har till och med börjat längta efter ett till barn, den här gången vet jag att det finns hjälp att få om jag skulle bli deprimerad igen.

Mer läsning

Annons