Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägen tillbaka är mycket svår"

/
  • Helena Svensson och Maria Hols André menar att alla måste hjälpas åt att sprida buskapet att våld inte är acceptabelt.

När kvinnan väl lyckas lämna mannen som misshandlat henne fysiskt och psykiskt innebär det inte att allt är frid och fröjd.
När synliga skador har läkt, sitter ärren på insidan kvar.
För att orka gå vidare behövs det ofta professionell hjälp.

Annons

Maria Hols André och Helena Svensson på Kvinnofridsrådgivningen i Falun möter kvinnor som lever eller har levt i en relation där det förekommit såväl psykiskt som fysiskt våld. De vet att det tar lång tid att bygga upp ett självförtroende som smulats sönder av ständigt nervärderande kommentarer om ens person och det ständigt närvarande hotet att bli utsatt för våld, dygnets alla timmar, veckans alla dagar, året runt.

Att omgivningen finns där som stöd för kvinnan som tar steget ur relationen är viktigt. Men att få stöd av sin omgivning är inte lätt när det hör till bilden att kvinnan oftast helt isolerats från nära och kära.

– Mycket beror på hur långt man kommit i sin egen process. Den som verkligen är på väg ur kanske gör det oavsett stöd utifrån, så kan det vara. Men man behöver som regel mycket stöd från hela nätverket av professionella och andra personer. Processen tar tid, varje steg kvinnan ska ta är ofantligt stort. Bara att lämna in ansökan om skilsmässa är ett jättesteg, säger Maria Hols André.

En rad praktiska frågor kan te sig omöjliga att ta tag i för den som lämnat. Det kan handla om saker som att få ett skyddat boende, egen lägenhet, hjälp med ekonomiska frågor från socialförvaltningen, fylla i ansökan om skilsmässa.

Bara en till synes så enkel sak som att ta av kvinnan hennes mobiltelefon har betydelse i inledningsfasen när hon lämnat eftersom hon har behov att ha koll på mannen och inte kan låta bli att svara om han ringer.

– Fast inledningsvis handlar det om uppbrottet, att få komma iväg och få distans. I bästa fall har man vänner. Personer i kvinnans närhet är oerhört viktiga, vi har hört om arbetsgivare, kollegor, nära anhöriga som faktiskt medverkar, som är med och tar beslut i den kritiska situationen, säger Maria Hols André.

För många är det en gåta att en kvinna som blivit misshandlad och svårt kränkt ändå väljer att gå tillbaka till mannen. Helena Svensson och Maria Hols förklarar att det finns starka band som håller kvinnan kvar i relationen, barn till exempel. Men även i de fall där det inte finns barn med i bilden kan det vara svårt att klippa banden. I grunden finns det trots allt en stark kärlek som en gång förenade de två.

– Man har en stark historia gemensamt sedan lång tid tillbaka och det blir så starkt när det är så mycket känslor, säger Maria Hols André.

Helena Svensson konstaterar att det kan se väldigt olika ut från person till person:

– Det kan vara en kvinna som förberett sig i fyra år och när det blir ett slag för mycket eller en våldtäkt för mycket så går hon, "nu räcker det, jag vill ansöka om skilsmässa".

Mycket styrs av hur kvinnan uppfattar mannen, hur mycket fasor hon förväntas möta om hon lämnar in skilsmässoansökan.

Ökad kunskap och insikt hjälper kvinnan att komma vidare.

– För många är det en aha-upplevelse när vi berättar om våldets normaliseringsprocess och om hur kvinnor kan hamna i den, säger Helena Svensson.

När kvinnan väl tagit sig genom den kaotiska inledningsfasen i uppbrottet och på vägen fått ökad kunskap och insikt om processen är nästa steg att hon får ta itu med sina känslor. För vissa hjälper det att få prata med sina närmaste medan andra behöver gå i traditionell terapi.

Mer läsning

Annons