Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägarna orsakar dödsolyckor"

/
  • Farliga vägar. Riksväg 70 är den mest skadedrabbade vägen i Dalarna. Under första halvåret 2007 dog sju personer i trafiken i Dalarna. NTF har i en granskning kommit fram till att fem av dem kanske kunde ha klarat sig.

Annons

Under första halvåret 2007 har sju personer förolyckats i trafiken i Dalarna. NTF har i en granskning kommit fram till att fem av dem kanske kunde ha klarat sig.

- Hade det funnits mitträcke och sidoskydd på de vägar där olyckorna skett hade de kanske inte fått lika svåra påföljder, säger Siewert Andersson på Dalarnas Trafiksäkerhetsföbund, NTF

Han menar att det finns speciella faktorer som medverkar till att dödsolyckor sker. En av dem är just att det på vissa 110-vägar inte finns några mitträcken.

- Att det inte finns mitträcken överallt är en kostnadsfråga, Vägverket måste få mer resurser, säger Siewert Andersson.

- Sen beror det självklart på att det är för höga hastigheter på vissa vägar, och att förare inte respekterar de lagar som finns.

Det krävs även mer vilstängsel, eftersom det också varit en orsak till årets dödsolyckor, menar Siwert Andersson. Två av olyckorna har skett med motorcykel. I såna fall är man som förare helt oskyddad när olyckan är framme.

- Faktum är att det är svårt att klara sig i en moped- eller motorcykelolycka när man kör fortare än 30 km/h. Egentligen skulle man inte få köra motorcykel fortare än så, men det är ju en utopisk tanke, säger Siewert Andersson.

De två dödsfall man anser inte kunde undvikas har inte berott på brister på vägarna, utan på den mänskliga faktorn.

- Det har varit tragiska fall där rattfylla varit inblandat, eller att man kört för fort, säger Siewert Andersson.

Det är dock på gång ett nytt tiostegs-system för hastigheter, så i framtiden kan man möta skyltar med begränsningar till 60- eller 80 km/h ute på vägarna. Men även man gör vissa åtgärder kommer det inte kunna hindra att olyckor sker över huvud taget, tror Siewert Andersson:

- Olyckor kommer alltid hända, men det ska inte vara förenat med dödstraff att begå misstag i trafiken.

Mer läsning

Annons