Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägar prioriteras i stället för parker

Annons

Efter 15 år i Falu kommun, varav 10 år som chef, tycker hon det är dags att gå vidare.

- Det har varit otroligt lärorika år. Nu är det spännande att hoppa på något nytt, säger Ragnarsson.

Hon är stolt över mycket: Bättre naturvård, ökad medvetenhet om barns behov av pedagogiska miljöer, upprustningen av Falu centrum, att gågator och torg fått ett lyft, att Tiskenprojektet gått framåt, att förståelsen ökat för att skydda tätortsnära friluftsområden med mera.

- Mindre stolt är jag när jag ser en klar tendens att anslagen förskjuts från parker med mycket låg skötselnivå till vägmiljöer. Pengarna går till påkostade stenläggningar och planteringar i stället. Det är också i rondeller som det satsas på offentlig konst. Från platser där barn, ungdomar och pensionärer vistas, till miljöer där beslutsfattare och politiker vistas, säger Ragnarsson

Ett tecken på den prioritering kan vara att hon efterträds av Jan Dahlin som tidigare jobbat som gatuprojektör.

Till kommunledningen vill hon rikta en uppmaning.

- Falu kommun måste våga göra något åt dåligt ledarskap om man ska behålla medarbetare och nå effektivitet.

Parkenheten har fått allt mindre del av kakan. Nu går Marit Ragnarsson till en expanderande organisation där staten skjutit till mer pengar.

Den 22 augusti blir hon ansvarig för länsstyrelsens naturvårdsfunktion. Som chef för 25 personer ska hon leda arbetet med tre nationalparker, 162 naturreservat och ännu fler Natura 2 000-områden.

Hon blir också ansvarig i länet för rovdjursfrågorna.

- De frågorna är ju kontroversiella i Dalarna, det blir en spännande utmaning. Jag tror att man inledningsvis underskattade frågans betydelse för människor ute i bygderna. Nu vet man hur engagerade folk är, det är viktigt med en fungerande dialog, säger Marit Ragnarsson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons