Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar du bli gammal och sjuk?

Annons

Spi (Sveriges pensionärers intresseparti) bärs upp av de mest livs-erfarna medborgarna som har alla generationers väl för ögonen.

Statsministern har tidigare utlovat tio miljarder kronor till äldreomsorgen under tio år. Sitter han kvar så länge att löftet kan fullIföljas? Kommunerna lär inte jubla för hur mycket blir en miljard per år fördelat på 290 kommuner? Äldreomsorgen kostar redan 80 miljarder om året. Spi kräver att skattepengarna ska gå till vård av sjuka, inte till sjuk administration, samt att landstingen avskaffas.

Spi vill ha en äldrevård och en äldrepolitik med ett mänskligt ansikte. En vård där de äldres egna önskningar och behov respekteras. Vill man inte bo kvar hemma ska man få ett särskilt boende. Ensamheten får inte ta överhand. Det ska inte vara bättre att vara häst än människa. Djuren har enligt gällande djurskyddslag rätt att vistas ute. Det borde rimligtvis även gälla pensionärer.

Kortsiktigt lönsamt anses det väl samhällsekonomiskt att tvinga gamla människor att bo kvar hemma. Men när psykisk och somatisk ohälsa infinner sig förlorar samhället lönsamheten lika kvickt.

Lägg din röst på (spi) som har krav på konkreta förbättringar av sjukvård och äldreomsorg.

SONJA HJELM, (SPI)

Mer läsning

Annons