Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väg 301 lockar turister

Annons

Människorna som jobbar med Route 301 har gemensamt arbetat ihop en broshyr, med en karta över de sevärdheter och hantverkare som finns längs väg 301. Kartan ska hjälpa till att marknadsföra turistnäringen längs vägen.

- Jag har bott här i största delen av mitt liv och trodde jag kände till området, men herregud vad chockad jag blev när jag insåg hur många det var som jobbade hemma i källaren med olika alster, säger Sune Bergman, projektmedlem.

Det finns sevärdheter och hantverk att upptäcka för både Rättvikare och turister. Varje företagare har en gul fyrkantig vimpel, smidd av Lars Eggemark och Anders Almlöf, för att visa var människor ska vara lite extra uppmärksamma.

När väl idén till Route 301 var påkommen av Kaisa Frank, var det dags att samla intresserade företagare.

- Vi ringde runt till alla tänkbara och otänkbara, säger Sune Bergman.

Och slutligen var 70 företag anmälda att stå med på kartan. Första året fick projektet EU- bidrag att använda sig av. I år fick projektet mindre än hälften av samma summa. Men det är inga sura miner för det, varje företagare betalar en avgift på exakt 301 kronor för att vara med på kartan.

-Det bästa med det här projektet är ändå att det har byggts en ny gemenskap. Vi har alla fått många nya vänner, säger ordförande Per Wilund.

Projektet har även tagit över ansvaret för Rättviksveckan, när Turistföreningen inte längre ville sköta det. Ansvaret delas mellan Route 301, Vuxenskolan och Hembygdsföreningen. De samarbetar även med Närvik som står för största delen av reklamen kring Rättviksveckan. Temat på veckan i år är passande nog Route 301.

LINDA TORRÅNG

Mer läsning

Annons