Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar om ispengar

Annons

-Vi håller den i ordning och i skick nu. Men det är dålig uppslutning från kommunen. Vi får ingen hjälp och arbetet sker helt på ideell basis, förklarar Magnus Östlund, föreningens ordförande.

-De verkar inte lyssna på vad som krävs för att hålla i gång anläggningen. Nu har vi ett rullande spolschema med fem, sex personer varje vecka som sköter både skidspår och isbanan.

Föreningens totala kostnad för att hålla i gång både elljusspår och isbana ligger på cirka 80000 kronor per år. Bara elbelysningen kostar cirka 25000 kronor per år.

-Ungefär tre fjärdedelar av kostnaden får vi in genom försäljning av bingolotter.

Föreningen har drygt 200 medlemmar och det är runt 60 barn per säsong som kontinuerligt utnyttjar isbanan. Dessutom kör föreningen skridskoskola en gång i veckan under hela vintern.

När tidningen är på besök är undervisningen i full gång för de 18 nybörjare som är mellan två och åtta år gamla. På plats finns många föräldrar som intresserat följer sina barns utveckling på isen. Kvällskylan börjar sakta märkas och när det mörknar tänds elljusen kring banan.

Barnen kommer både från Svärdsjö och byarna runt omkring. Det märks att is-banan är uppskattad av gammal som ung - en viktig knutpunkt i byn. Alldeles intill står ett hus som blev tillbyggt på 90-talet. Där finns det nu både bastu, duschar, omklädningsrum och stort gemensamt kök. Utrymmen som även utnyttjas av längdskidåkarna som har spåren intill.

-Vi har sökt bidrag förut men fått avslag på både verksamhetsbidrag och fö-reningsbidrag med vaga motiveringar. Man blir förvånad då man ser att andra föreningar får bidrag, säger Magnus Östlund som hoppas att kommunen ska få upp ögonen för deras fina isbana.

Själva banan byggdes ursprungligen någon gång under slutet av 60-talet och har fått en ny tryckimpregnerad sarg under 90-talet.

-Det är billigare att underhålla det som finns än att bygga nytt, konstaterar Östlund.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons