Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjan om snabb hjälp till Nordkorea

Annons

En sydkoreansk hjälporganisation vädjar om snabb hjälp till Nordkorea, som drabbats av en ny naturkatastrof.

I måndags rapporterade Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA att hällregn sedan den 7 augusti har orsakat "ofantliga mänskliga och materiella skador".

Hundratals människor har omkommit eller saknas och över 30|000 hus som hyst 63|300 familjer har skadats eller förstörts enligt KCNA.

Enligt KCNA har minst 800 offentliga byggnader och över 540 broar och järnvägsavsnitt skadats. Tiotusentals hektar åkermark är översvämmad.

Sydprovinserna Kangwon och Norra Hwanghae, som gränsar mot Sydkorea, och Södra Hamgyong i öster är bland de värst drabbade. Där är tusentals familjer hemlösa efter att ha fått sina hus översvämmade.

Elförsörjningen har skadats och kommunikationerna fungerar dåligt enligt KCNA.

Folkrepubliken hemsöktes av allvarlig hungersnöd i mitten på 1990-talet, också då åtminstone delvis på grund av översvämningar. Ännu i dag är det brist på livsmedel trots många års hjälp från Sydkorea och FN.

Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefedrationen (IFRC) bekräftade att situationen är allvarlig och att man där noga följer utvecklingen.

Armén har kommenderats ut för att reparera vägar, broar och kommunikationer.

Ett av de stora problemen är enligt experter att skogsarealerna har minskats drastiskt i Nordkorea. Dels har staten uppmanat bönder att ersätta skog med odlingar för att avhjälpa konstant försörjningskris, dels har nordkoreaner huggit ned skog i brist på andra värmekällor än ved.

Förra året rapporterade IFRC att ett oväder i slutet av oktober gjorde 7|300 nordkoreaner hemlösa. I juli förra året drog monsunregn över stora delar av Nordkorea och orsakade svåra skador. Ett hundratal människor omkom eller rapporterades saknade och över 11|500 bostäder förstördes helt eller delvis.

TT

Mer läsning

Annons