Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väderlek på utställning

Annons

Allt möjligt om vädret - men speciellt i Husby socken under 123 år. Så kallar Jan-Olof Carlsson och Lars Andersson, från Borlänge, utställningen som pågår till och med den 3 juli.

Jan-Olof vill särskilt framhålla "väder-Lasse" som bidrar med en mängd gamla observationsinstrument till utställningen. Där finns hydrometrar, barometrar och annan utrustning men också gamla tidningsurklipp som beskriver gångna tiders väderfenomen.

- Ändå är det bara en bråkdel av hans samling, säger Carlsson.

Många som kommit upp en bit i ålder kan uppleva att somrarna förr var varmare och att vintrarna var snörikare än på senare tid. Jan-Olof Carlsson har sammanställt diagram som visar fakta. Exempelvis att sommaren 1955 var lång och het, vintern 1960 rådde ett rejält snödjup, 108 centimeter som mest.

- Men det fanns snöfattiga vintrar och kalla sommarmånader långt tillbaka i tiden också, säger han.

1882 upprättades den första mätstationen för Husby socken i Stjärnsund. Det var läraren Fredrik Åsberg som skötte väderstationen fram till sin död år 1900.

- Jag har faktiskt det första protokollet från 1882, säger Jan-Olof.

Senare stod väderstationen vid järnvägsstationen i Stjärnsund och i Stigsbo innan den hamnade hemma hos Jan-Olof Carlsson 1987.

- Jag mäter bara nederbörden, termometer och hydrometer har jag bara av eget intresse.

Dagligen lämnar Jan-Olof en rapport till SMHI i Norrköping. Regnvattnet i regnmätaren häller han i ett mätglas och läser av. Vintertid smälter han snön och häller vätskan i mätglaset, en decimeter snö motsvarar en tiondel vatten.

- Jag knappar in värdet på telefon. Jag har inte missat en enda dag. En granne som är lika tokig som jag sköter rapporteringen när jag är bortrest.

Han kan inte gå ut på bruket utan att någon frågar honom hur mycket nederbörd som fallit.

- Jag funderar på att sätta upp en display på taket, säger han och skrattar.

Jan-Olof är långt ifrån ensam om intresset för väder. I hela landet finns det cirka 800 personer som rapporterar nederbörd och temperatur till SMHI.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons