Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väderbiten sedan 1987

Annons

Väder har alltid intresserat Jan-Olof Carlsson. Innan han jobbade för SMHI hade han en egen regnmätare på gården.

Men barnen var väl handgripligt nyfikna på regnmätaren som till slut gick av. I samma veva kom det ett flygblad i brevlådan att SMHI sökte någon som kunde ansvara för en väderstation.

-Det var min fru som föreslog att jag skulle anmäla mig som frivillig. Då kanske jag skulle få en ny regnmätare, berättar Jan-Olof.

Året var 1987 och sedan dess har Jan-Olof Carlsson hållit koll på nederbördsmängden i Långshyttan.

-Har man inget annat att prata om kan man alltid prata om vädret. Det är roligt att jämföra väder-statistik från föregående år, och många vill veta om det verkligen var så varmt eller kallt som de vill minnas att det var ett visst år.

En minnesvärd väderobservation var när det kom 64,8 millimeter regn på ett dygn. Det var den 24-25 juli år 2002.

Då blev det översvämning på Jan-Olofs gata och gatukontoret kom och sög brunnarna. För att få ett begrepp om hur mycket 64,8 millimeter är, kan man jämföra med att det i genomsnitt faller 76 millimeter regn under hela juli månad.

Jan-Olof läser av nederbörden tre gånger per dag och rapporterar ett medelvärde till SMHI. Nederbörd i form av snö anges med två mått.

Dels mäter Jan-Olof snödjupet med måttstock på några ställen i trädgården där det inte ligger i drivor. Dels mäter han hur mycket det blir i regnmätaren när snön har smälts till vatten.

Förutom nederbörd rapporterar han väderfenomen som norrsken, dimma, underkylt regn och åska.

Genom att SMHI får in den här typen av statistik kan man förebygga, eller åtminstone mildra, till exempel översvämningsskador som den i Avestaforsen förra sommaren.

Jan-Olof rapporterar inte temp-eratur till SMHI, men för nöjes skull har han skaffat sig en väderbur där han kan följa temperatur-utvecklingen.

Det här är information som är av intresse för Erasteel där han jobbar. Genom att jämföra temperaturen med samma period föregående år, kan företaget få en fingervisning om varför elförbrukningen har skjutit i höjden.

Är det inte svårt att ta semester om du måste kolla regnmätaren tre gånger per dag?

-Jag har en granne som rycker in när det behövs, säger Jan-Olof vars grannar är så pass intresserade av vädret, att de har Jan-Olofs diagram med väderstatistik på toaletten.

KÄLLA: MÄTNINGAR AV VÄDRET OCH SPECIELLT HUSBY SOCKEN SEDAN 1882 AV JAN-OLOF CARLSSON KÄLLA: MÄTNINGAR AV VÄDRET OCH SPECIELLT HUSBY SOCKEN SEDAN 1882 AV JAN-OLOF CARLSSON STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons