Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska uvungarna heta?

/
  • Kullsyskon. Så här såg uvungarna ut i början av sommaren, där de två största kikar fram mellan löven och den minsta, som föddes sist i kullen, skymtar bakom dem.  Foto: Kalle Bergström 
  • Praktexemplar. Stora och präktiga har de fyra månader gamla uvungarna hunnit bli, som synes på den här nytagna bilden där den minsta av ungarna njuter av kvällssolen i Stora Stöten tillsammans med en av föräldrarna.  Foto: Kalle Bergström

Annons

Precis som förra året har Stora Stöten i sommar varit en enda stor barnkammare. Dessutom en välbesökt sådan, då uppskattningsvis 50 000 turister besökt Världsarvet under ungarnas uppväxttid.

Otaliga är de gäster från all världens hörn, som utrustade med kikare intagit Östra utkiken i förhoppning att få se en skymt av familjelyckan. Och många har haft turen att lyckas!

Framför allt i skymningen har de kunnat följa ungarnas flygträning och se uvhanen komma hemflygande med middagsmaten i klorna.

Redan i april kunde ornitologen Kalle Bergström konstatera att populära uvparet fått tillökning i familjen. Den här gången inte bara av två utan till och med tre ulliga ungar.

- Den ena visserligen senare född och mindre än de andra, men alla tre har klarat sig och lärt sig flyga, säger Kalle Bergström.

Han är Falu Fågelklubbs ekologiske rådgivare, och den som så gott som dagligen följt ungarna från födseln. För klubbens räkning är han nu i full färd med att samla in pengar till en webbkamera, så att alla intresserade ska kunna följa uvarna på nätet året om.

Förra årets namntävling blev jättepopulär och tidningen fick in massor med "gruvliga" förslag. Då tog Bengt Halvarsson från Vansbro hem priset med de mycket passande uvnamnen Natt och Dag.

- Vi vill alltså att ungarnas namn på något sätt ska ha en koppling till Falu gruva. Och namnen ska inte vara könsbundna, då det är okänt om ungarna är honor eller hanar, tipsar chefen för gruvmuseet Daniels Sven Olsson.

Så nu är det är bara att sätta igång och grubbla. Senast den 24 augusti måste ditt förslag vara tidningen tillhanda. Prisutdelning med presentation av vinnaren och namnen blir det under firandet av Berguvens Dag vid Falu gruva den 2 september.

Då kommer Falu Fågelkubb att rigga upp kikare i "fågeltornet", så att alla intresserade kan få se uvarna livs levande i Stora Stöten. Vinnaren bjuds förutom äran, diplom och uvfjäder på nedstigning och guidad tur i Falu gruva.

Fakta: Namnförslag

Skicka ditt förslag till namn på de tre uvungarna till Dalarnas Tidningar, Box 265, 791 26 Falun. Märk kuvertet "Uvungarna". Det går också bra att mejla namnförslagen till pia.persson@daltid.se

Mer läsning

Annons