Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Klys, Picasso och Ahlbäck?

Annons

Anestedt konstaterar att det finns många i Ludvika som hävdar att pengarna ska stanna i stan.
– Jag är en av dem som fått i uppdrag att skriva och fråga olika folketshusföreningar vad de skulle behöva stöd till, utöver det stöd de får av kommunen. Gonäs Folketshus ville ha hjälp med mörkläggningsgardiner så att de kan visa film och bilder på dagtid när PRO har möten, berättar Anestedt vars frågor fått till följd att de i stan hävdar att pengarna ska stanna i stan.
Folke Thelin har föreslagit stöd till ett bokkafé som drivs av PRO-are, det är antagligen denna ide som blivit Ugglanhuset.
Rangvald Thorstensson har brevledes till arbetarekommunen och till Ingvar Henriksson föreslagit att han vill flytta portalen vid NLT/Skattehuset till tomten intill Gamla Folketshus där en minnessten ska resas till minne av dem som byggde Folkets park och Folkets Hus.
Gunilla Nygren, arbetarekommunens ordförande, säger att det finns många goda idéer och själv tycker hon det skulle vara intressant att inrätta någon typ av stipendiefond.
– Det här är en komplicerad upplösning, Ludvika Byggnadsförening blir nog inte upplöst vid stämman i juni, säger arbetarekommunens ordförande Gunilla Nygren som bedömer att fördelningen av de 800 000 kronorna och konstskatten i Folkets hus kräver en djup och allvarlig diskussion innan föreningen och dess tillgångar kan lösas upp.
Karl Erik Anestedt ställer sig själv frågan om inte konstskatten i Folkets Hus kan ha ett ännu större värde än pengarna på bankboken.
Flera konstverk har försvunnit från väggarna, Albin Amelins tavla 1:a majtåg stals 1977, Lars Normans tavla Valsverket Domnarvet är försvunnen vid inventeringen 1977 liksom en rad tavlor som ska stå i skrubben som inte längre finns. Men fem tavlor av Gunnar Klys, en av Johan Ahlbäck samt en reproduktion av Pablo Picassos Guernica finns i byggnadsföreningens ägo. Inventeringslistan från 1977 innehåller 37 konstverk som är spridda på olika håll
– Ludvika Byggnadsförening äger den hamrade ridå ”dansande gudinnor”, som förr hissades inför varje föreställning i Aveny. Nu sitter den upphissad till taket och många kanske inte lägger märke till det stora konstverket som säkert är fyra meter högt och brett som scenen, säger Karl-Erik Anestedt.
Ett annat stort problem inför upplösningen av Ludvika Byggnadsförening är att många andelsägare i dag är okända.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons