Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra vilda lodjur river vackra rådjur

Annons

Svar till Måste tyvärr vara anonym, den 20 mars.

Signaturen skrev under rubriken "Vårt vackra vilda lodjur". Nu är det faktiskt så att det är mycket sällan man får tillfälle att se ett lodjur i naturen. Så möjligheten att njuta av dess skönhet är mycket begränsad.

Men ganska ofta kan man se resultatet av lodjurens jakt på det vanligaste bytet, rådjur. Rådjur är ganska vackra. Levande vill säga. Men rivna av lodjur ser de ut ungefär som på bilden. Lodjuret äter ganska litet av varje rådjur som det dödar, ofta mindre än en tiondel av ätbart kött. Därför går det åt många rådjur under året för att underhålla ett lodjur.

Om lodjuren blir för många i ett område tar rådjuren slut och lodjuren flyttar till nya jaktmarker med samma resultat där. Därför är det viktigt att genom jakt på lodjur hålla den stammen på en nivå som medger en livskraftig nivå på rådjursstammen.

Rådjursjägare har sedan länge vant sig vid att sköta förvaltningen av rådjursviltet på ett ansvarsfullt sätt så att stammen hålls i god balans. Men med myndigheternas restriktiva hållning till lodjursjakt finns en uppenbar risk för att en sådan balans inte kan bibehållas i vårt område.

BENGT SÖDERBERG, SILJANSNÄS

Mer läsning

Annons