Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra toner från Musik vid Siljan

Annons

Massor att upptäcka och avnjuta i ett digert musikaliskt program. Människor, vacker miljö och musik i en härlig blandning. Världsartister, större konserter och mer spontana musikinslag. Där har ni ingredienserna i årets upplaga av Musik vid Siljan.

Micke Börstell är vd och konstnärlig ledare för arrangemanget:

- Det känns jättebra. Vi räknar med 17 000 betalande besökare, säger han.

Tack vare ekonomiskt stöd från bland annat kommunen och landstinget kan biljettpriserna hållas på en rimlig nivå. Kanske är detta den bredaste festivalen av alla i hela landet. Spännvidden är stor - allt från jazz till visor.

-Det här är den 38:e festivalen. Förra året räknar vi med att det var totalt 40 000 besökare, säger han.

Även om publiken ska känna igen sig så förnyas programmet till viss del i år.

-Vi har bland annat barn- programmet i Dalhalla med Electric Banana Band. Och det är ett uruppförande i Mora kyrka och ett i Leksands kyrka där Håkan Hagegård medverkar.

Börstell berättar att konserten med Diana Krall i Dalhalla är mycket efterfrågad, liksom konserten med Electric Banana Band. I Mora kyrka blir det alltså ett uruppförande av en spelmans- melodran i dag. Det är Mikael Sjögren som fått uppdraget att skriva en komposition, detta för att fira att Anders Zorn år 1906 anordnade den första spelmanstävlingen i Gesunda. Detta framförande blir också den officiella invigningen av Gesundajubiléet.

Det blir också ett uruppförande i Leksands kyrka den 7 juli med fem bibliska berättelser. Det är ett svenskt uruppförande av Sven-David Sandströms verk. Håkan Hagegård och Gustaf Sjökvists Kammarkör medverkar under ledning av Gustaf Sjökvist. Bara för några veckor sedan hade det här verket sitt allra första uppförande i USA.

Lördagen den 8 juli blir det en guldkonsert i Mora kyrka. Där medverkar spelmän som tilldelats Zornmärket i guld. Årets utnämning av Zornmärket sker under konserten. Ryktena säger att det är två folkmusiker från länet som tilldelas Zornmärket i guld.

En annan höjdpunkt i programmet blir riksspelmans- stämman vid Zorns gammelgård i Mora den 8 juli.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons