Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker bumling till Falun

Annons

- Transporten som skett via båt från gruvägaren Kirk Make Pease i Vancouver och långtradare sista biten med MaserFrakt från Borlänge har gått bra, säger Jan Sjöström efter att ha inspekterat blocket på plats.

Blocket som kommer från värdens enda jadegruva, som ligger på gränsen mot Alaska, visas för första gången i Sverige.

- En millimeter under "elefantskinnet" finns jaden, säger Marita Ahlqvist och visar och berättar vidare att det tog två veckor att slipa fram "ådrorna".

Stenen ser ut som ett flygfotografi med vackra grönskimrande vattendrag där jaden slipats fram.

- Ett kännetecken är att den är kall, fortsätter Marita och smeker med lyrisk blick över den glatta ytan.

Indianerna lade jadestenar i elden för att ta in dem i tälten för att hålla värmen och tillaga mat på. Eskimåerna tillverkade yxor som de använde till garvning av djurskinn. Jaden går att slipa så att den blir knivvass, informerar Jan och visar upp en yxa.

Blocket och yxan kommer tillsammans med en hel del annat tillverkat av jade att visas under hela juli månad.

Stensliparparet Marita och Jan är ivriga med att fixa inför utställningen. Tyger, speglar och annat ska riggas för att blocket ska komma till sin rätt.

- Vi har också ett 700-kilos block. Det ska jag skära i tunna skivor och ha för fönstren. Så ska Maritas pappa Gundmar Ahlqvist såga till vikskärmar av äkta björk som jag ska placera jade i, säger Jan och ser tacksamt på sin hjälpreda.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons