Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinationen missades och riskbarn insjuknade – nu gör landstinget Dalarna en lex Maria-anmälan

För ett år sedan föddes ett barn mycket för tidigt, med komplikationer som följd.
När barnet skulle skrivas ut missade landstinget Dalarna att vaccinera barnet mot förkylningsviruset RSV. Senare insjuknade barnet i RSV, med ytterligare komplikationer som följd.
Nu har landstinget Dalarna gjort en lex Maria-anmälan.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Spara tusenlappar på att leva klimatsmart – 19 tips både du och miljön tjänar på

Har grannen sålt dyraste huset? Klickbar karta: Här årets största fastighetsaffärer i din kommun

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelande berättar landstinget Dalarna om ärendet. Landstinget påpekar bland annat att barnet skulle ha vaccinerats mot förkylningsviruset RSV för att förhindra allvarlig nedre luftvägsinfektion, då barnet bedöms som riskbarn, men att vaccinationen missades när barnet skrevs ut, efter att ha vårdats för sina komplikationer efter den för tidiga födseln.

När barnet ett par veckor senare genomgick en akut ögonoperation utvecklade barnet lunginflammation och behövde därför intensivvård i respirator. Då tillståndet förvärrades ytterligare flyttades barnet till Stockholm för ECMO-behandling, då blodet syresätts med en konstgjord lunga.

Barnet fick ECMO-behandling, då blodet syresätts med en konstgjord lunga. Nu har landstinget Dalarna gjort en lex Maria-anmälan. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Anders Britts/TT

Landstinget skiver i pressmeddelandet att barnet nu har "en misstänkt hjärnskada där det i dagsläget är svårt att värdera om skadan är en följd av en hjärnblödning i samband med den för tidiga födelsen, eller om det finns ett samband med hjärt- och lungräddningsinsatserna i samband med vård på grund av RS-virus".

– Vi gör en lex Maria-anmälan av händelsen då barnet borde ha satts upp på listan för riskbarn i behov av Synagis, vaccination mot RS-virus, vilket inte gjordes. Dock är det svårt att veta om det finns ett orsakssamband. Åtgärder med bland annat tydligare rutiner har vidtagits för att undvika liknande händelser, säger Helena Hellström, chefläkare Landstinget Dalarna, i pressmeddelandet.

Fotnot: Lex Maria är det vardagliga namnet på 3 kap. 5 § i patientsäkerhetslagen (2010:659), som innebär att vårdgivaren har skyldighet att till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anmäla om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons