Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklar "gravidsticka" för poliser

Annons

Forskare vid KTH håller på att ta fram ett snabbtest som ska användas vid sökandet efter DNA-spår på brottsplatser.

Med ett modernt graviditetstest får kvinnan snabbt ett exakt besked efter att ha kissat på provstickan.

På samma sätt vill forskargruppen vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) att kriminalteknikerna efter att ha använt DNA-stickan ska få fram en bokstavskombination på den, som gör det enkelt att avläsa den genetiska variationen i det undersökta materialet. Resultatet kan dokumenteras genom fotografering och skickas vidare med hjälp av mobilen till den som samordnar utredningen.

Tekniken är inte tänkt att ersätta de DNA-analyser som görs i dag, utan att underlätta urvalet. Målet är att snabbt och billigt kunna scanna av en brottsplats, så att kriminalteknikerna hittar de bästa DNA-spåren. Sedan ska det utvalda bevismaterialet skickas till ett laboratorium och analyseras med etablerade metoder.

Än så länge finns bara en prototyp. Men i dagarna har projektet, som drivs via det privata forskningsbolaget Sedna Biotechnologies, lovats nya pengar från den statliga myndigheten Vinnova.

Han ska inom kort träffa personal från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för att diskutera upplägget.

Det nya testet ska inte göras på DNA från de mänskliga cellernas kärnor, utan från cellernas mitokondrier, som närmast kan liknas vid små kraftstationer som finns i varje cell. Om brottslingen bara lämnat lite spår efter sig, exempelvis några tappade hårstrån, är sannolikheten för att hitta DNA större om man utgår från mitokondrierna än från cellkärnorna.

Nackdelen med mitokondrie-DNA är att bevisvärdet är lägre.

TT

Mer läsning

Annons