Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uttrarna blir allt fler i Dalarna

I en färsk länsstyrelserapport om utterinventeringen i Dalarna så framgår att utterstammen växer och nu finns uttertecken på hela 234 platser i Dalarna.

Annons

Genom vinter- och barmarksinventering har länsstyrelsen under 2005-2007 uppskattat utbredningen av utter i länet. Efter jämförelser med de nationella övervakningarna 1983-1992 och 1993-2002 ser man en tydlig ökning i utterstammen, något som stämmer överens med statistiken över trafikdödade uttrar där man också sett en tydlig ökning.

Både västerdalälven och österdalälven är intressanta ur uttersynpunkt. Båda dessa dalgångar är fantastiska vandrings- och spridningsvägar för utterns vidkommande rapporterar länsstyrelsen med där går också stora vägar och Trafikverket har nu fått förslag till tgärder för att minska risken när uttern rör sig förbi broar och trummor för att undersöka om det är möjligt att minska dödligheten.

Utterns kärnområden är Oreälven, Unnan, Rotnen, Österdalälven, Västerdalälven, Storån, Fulan, Venjan med tillhörande vattendrag, Siljan med tillhörande vattendrag, Lungsjöån, Marnäsån och Kolningsån.

Mer läsning

Annons