Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppshandeln ger högre elpriser

Annons

Ett tiotal företag i Dalarna berörs av handeln med utsläppsrätter. Den 15 februari förra året kunde de börja köpa eller sälja sina rättigheter att släppa ut växthusgasen koldioxid.

Tidningen har frågat bolagen om vilka effekter utsläppshandeln har fått.

Nio av tio företag säger att utsläppshandeln har gjort att elpriset stigit. Mest tydlig är Dala krafts vd Per Möller.

-Vi räknar med att elpriset stigit tio till tolv öre per kiloWatt-timme på grund av utsläppsrätterna, säger Möller.

Om man lägger till den 25-procentiga momsen betyder det en ökning på minst tolv öre per kW-timme. För eluppvärmd villa som drar 20000 kW-timmar per år innebär det en elprishöjning med 2500 kronor.

Prisökningen beror, enligt Möller, på två saker:

Att elföretagen behöver köpa in utsläppsrätter när de bränner olja eller gas för att producera el. Att bränna upp en kubikmeter olja i en elproducerande panna kostar drygt 8000 kronor för oljan och 700 kronor för att köpa in utsläppsrätter.

Att elpriset sätts efter de energislag som är dyrast att producera. Det är inte kärnkrafts- och vattenkraftel utan gas- eller oljeproducerad el. För att de dyra energislagen ska vara lönsamma måste priset vara så högt att de täcker kraftbolagens kostnader. Effekten blir höga vinster för billiga energislag som vattenkraft och kärnkraft där investeringarna redan är betalda.

-Det blir en våldsam förmögenhetsöverföring från hushållen och industrin till Vattenfall, EON och Fortum, säger Anders Heldemar, energikoordinator hos Stora Enso Sverige och som arbetar i Kvarnsveden.

Ulf Öhnfeldt, platschef för Outokumpu i Avesta, beräknar att valsverkets kostnader har ökat med 10 till 20 miljoner kronor det senaste året på grund av det höga elpriset.

Alla tio dalaföretagen är överens om att byråkratin runt utsläppshandeln är dyr. Falu energi och vatten har fått betala cirka 100000 kronor under det senaste året bara för administrationen. Till det kommer att Falu energi köpt rätter för 21000 kronor eftersom bolaget har använt gasol och olja för att värma fjärrvärmenätet.

Företagen tycker att utsläppshandeln är dyr, krånglig och orättvis (Kina och USA omfattas inte av systemet). Men det finns en vinnare - miljön.

- Utsläppsrätterna ger frihet till företagen. De kan fortsätta som det är eller byta till miljövänligare teknik och sälja rätter. Det är en bättre väg att gå än tvångsåtgärder, säger Åsa Sundberg, miljö- och säkerhetschef på Fors bruk.

Flera företag är på väg att byta ut oljepannan mot en biobränsleanläggning. Bolagens omställning beror inte bara på utsläppsrätterna, utan det är en allmän omläggning som hänger samman med att det är dyrt att använda fossilt bränsle som olja.

Pappersbruken i Grycksbo och Fors och Falu energi och Borlänge energi ska bygga om värmeanläggningarna från oljeeldning till biobränsle. VB-värme, som har verksamhet i Ludvika och Fagersta, har slutat elda torv och gått över till träbränsle. Vilket betyder att hälften av företagen som berörs av utsläppsrätterna kommer att gå över till mer miljövänlig energi.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons