Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningar kring sexbrott mot barn ska återupptas

Efter beslut från överåklagaren i Göteborg ska fyra nedlagda utredningar kring sexbrott mot barn i Dalarna tas upp igen. Samtliga är ärenden som ligger tio år eller ännu längre bakåt i tiden.

Annons

Besluten från åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg gäller två ärenden i Ludvika och två fall i Gagnefs kommun. Samtliga ärenden omkring tio år gamla.

De två Ludvikafallen gäller båda samma målsägare och även den misstänkte är i båda fallen en och samma person. Misstankarna gällde sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande av underårig, något som skett i slutet av 90-talet och till 2000-talets början. Ärendet utreddes då men lades ned på grund av brist på bevis.

För en tid sedan vände sig den i dag vuxna kvinnan till polisen och berättade om vad hon utsatts för, något som ledde till att förundersökningen återupptogs.

Kammaråklagare Kristoffer Magnusson i Falun beslutade dock den 21 oktober i år att lägga ned den återupptagna utredningen. "På det utredningsmaterial som finns går det inte att bevisa att den misstänkte gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget där ord står mot ord"", skrev Magnusson.

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Lars Morell överklagade då beslutet till överåklagaren som nu påpekar att beslutsunderlaget för nedläggningen var otillräckligt och att förundersökningen ska återupptas.

Även i de två fallen i Gagnef är det en och samma kvinna som är målsägare medan två olika personer misstänks för brott. Det ena ärendet gällde sexuellt utnyttjande av underårig medan det andra gällde grov våldtäkt, alternativt våldtäkt. Att ärendet inte rubricerats som våldtäkt mot barn beror på att den rubriceringen inte fanns vid tiden för det misstänkta brottet.

Utredningen leddes av åklagare Olle Sohlberg som i slutet av 2003 beslutade att lägga ned de två förundersökningarna. Motiveringen var att det inte fanns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal förövats.

Även i de två fallen river nu överåklagaren upp besluten och beslutar att förundersökningarna ska återupptas.

– Jag känner inte till de här fallen i detalj men en anledning kan vara att offren vid tiden för brotten var mycket unga och hade betydligt svårare att berätta då än vad de har i dag, säger Fredrik Skoglund, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Falun.

Även Lotta Ryberg, chef för polisens familjvåldsrotel menar att mycket hänt under de år som gått sedan de här händelserna inträffade.

– Både vi inom polisen, åklagarna och de sociala myndigheterna har blivit mycket bättre på att lyssna på vad barnen har att berätta. Det gäller nog också samhället i stort att barn får komma till tals på ett helt annat i dag, säger Lotta Ryberg.

Mer läsning

Annons