Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning föreslår tandvårdscheck

Annons

Den statliga tandvårdsutredningen överlämnade i dag sitt förslag till nytt tandvårdsstöd till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att en tandvårdscheck införs, stöd till abonnemangstandvård och ett skydd mot höga kostnader.

Tandvårdschecken ska uppgå till 300 kronor vartannat år för alla i åldrarna 30-74 år, och till 600 kronor vartannat år för personer i åldrarna 20-29 år samt 75 år och äldre. Checken kan användas som delbetalning vid ett tandvårdsbesök hos valfri tandläkare eller tandhygienist, eller som delbetalning för abonnemangstandvård.

Skyddet mot höga kostnader ska ge ersättning med hälften av patientens tandvårdskostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor och med 85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor.

För en person som är 20-29 år skulle det betyda att kostnaden för undersökning och förebyggande vård minskar från dagens 600 kronor till 160 kronor.

Störst blir skillnaden vid riktigt dyra behandlingar. För en person som är i 60-års åldern och till exempel behöver ett helkäksimplantat och en bro minskar kostnaden från 49 700 till 17 000 kronor, enligt utredningen.

För den som är 65 år eller äldre och behöver en sådan behandling blir skillnaden i kostnad inte så stor. Men utredaren Curt Malmborg tycker ändå att det innebär en förbättring för de äldsta. Dels omfattar tandvårdsstödet också bastandvården, dels träder högkostnadsskyddet in redan vid 3 000 kronor.

Kostnaden för det nya tandvårdsskyddet beräknas till 5,9 miljarder, vilket är en fördubbling jämfört med i dag. Pengarna finns redan avsatta i regeringens budget, enligt socialminister Göran Hägglund som är nöjd med förslaget.

TT

Mer läsning

Annons