Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare föreslår homosexäktenskap

Annons

Två män, eller två kvinnor, ska kunna gifta sig och kalla sig äkta makar, om utredaren Hans Regners förslag blir lag.

Men frågan är om homosexuella par som vill gifta sig kyrkligt hittar en präst som vill viga dem.

Det betänkande som före detta justitiekansler Hans Regner överlämnade till regeringen på onsdagen innebär i korthet två saker. För det första ändras äktenskapsbalken så att homosexuella, precis som heterosexuella par, ska kunna ingå äktenskap och kallas makar. Den nuvarande partnerskapslagen för enkönade par rivs upp.

Skälen för att ändra lagen är tyngre än skälen emot, är Hans Regners slutsats.

Den andra huvudpunkten i hans förslag är att par även i framtiden ska kunna välja mellan att gifta sig borgerligt eller kyrkligt. Hans Regner hävdar att opinionen talar för detta. En enkät till 1|800 personer i giftasålder visar att knappt hälften, 49 procent, föredrar vigsel inom trossamfund medan 20 procent föredrar borgerlig vigsel. Var tredje har ingen åsikt.

Svenska kyrkan och andra trossamfund får ansöka om vigselrätt, men prästerna får ingen vigselplikt. Varje enskild präst, eller motsvarande, ska ha rätt att säga nej till exempelvis ett homosexuellt par.

I utredningen skriver han också att utan rätten att säga nej är risken att endast ett fåtal präster blir kvar som vigselförrättare, och att bröllopspar i praktiken bara har det borgerliga alternativet kvar.

Men rätten att säga nej innebär samtidigt att det kan bli svårt för ett homosexuellt par att hitta en religiös företrädare som vill viga dem.

Sveriges största trossamfund, Svenska kyrkan, har signalerat klartecken för att viga homosexuella. Men med en viktig reservation: begreppet "äktenskap" ska gälla enbart för man och kvinna. Hans Regner ser inget skäl till detta, men ser heller inget praktiskt problem med Svenska kyrkans inställning.

Trossamfunden är i varierande grad negativa.

Katolska kyrkan säger entydigt nej och slår fast att äktenskapet ska vara förbehållet man och kvinna. Per Samuelsson från Katolska kyrkan skriver i ett särskilt yttrande att synen på äktenskapet som en förening mellan man och kvinna delas av alla större kulturer i världen och hör till mänsklighetens kulturella arv. Han påminner om att äktenskapet är ett sakrament enligt katolsk troslära.

"I äktenskapets gemenskap fulländar makarna ömsesidigt varandra och samarbetar med Skaparen i frambringandet och vården av nytt mänskligt liv. Detta kan bara ske i föreningen mellan två personer av olika kön", skriver han.

Ledamöterna från Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan konstaterar i sitt yttrande att vigselakten för dem visserligen inte är ett sakrament men uppvisar sakramentala drag.

Vänsterpartiet och miljöpartiet, liksom SSU, vänder sig emot att utredningen inte föreslår vigselplikt. Därmed får samfunden själva avgöra om de vill viga samkönade par eller ej, vilket är diskriminerande.

TT

Mer läsning

Annons