Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utpressare inför rätta

/
  • Höjd säkerhet. Innan rättegången mot de misstänkta för bland annat misshandel och utpressning i Ludvika inleddes fick alla som ville komma in i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt lämna ifrån sig alla föremål för undersökning i säkerhetskontrollen. Både civilklädda och uniformerade poliser bevakade lokalerna. Foto: Börje Gustafson

Annons

Rättegången hålls i en av säkerhetssalarna vid Stockholms tingsrätt intill Kronobergshäktet och polishuset på Kungsholmen.

Det var skärpt säkerhetskontroll i går morse. Flera polisbilar stod utanför entrédörren. Besökarna släpptes in en och en och fick lämna ifrån sig bland annat

klädesplagg med påtryckta logotyper som visade att ägaren sympatiserar med mc-klubbarna Bandidos, X-team och Red & Gold Ludvika.

Allt gick mycket lugnt till och kläderna lämnades tillbaka efteråt.

Det var sammanlagt ett tiotal personer som följde rättegången bakom skottsäkra glasrutor i går. Ett tiotal uniformerade poliser uppehöll sig på olika platser i tingsrätten, bland

annat i ett speciellt bevakningsrum i säkerhetssalen. Fyra civilklädda poliser lät ständigt blickarna svepa över lokalen och kriminalvårdare från kronobergshäktet satt i närheten av de misstänkta.

De satte på handfängsel på de åtalade när det var dags för paus eller medhörning.

I går avhandlades tre åtalspunkter.

Den 34-årige mannen och 27-åringen från Ludvika nekade till misshandel och grov utpressning mot en 28-årig företagare i Ludvika den 16 januari 2006. En 29-årig man som åtalats för medhjälp nekade också. Alla tre fick lämna säkerhetssalen när 28-åringen skulle berätta sin version.

– Vi ska ha din bil, sa dom. När jag förklarade att jag köpt bilen värd 300 000 kronor på avbetalning krävde de mig på 50 000 i kontanter. Jag skulle ringa varje dag och tala om hur det gick. Jag var livrädd.

Senare fick de misstänkta berätta.

– Han spretade med fingrarna och vevade runt. Jag gav honom en smäll- en lavett- sen var det inte så mycket mer med det, sa 34-åringen från Ludvika.

Och åklagaren gav upp efter två minuter med 27-åringen.

– Jag svarar inte på åklagarens frågor. Jag har inte lust, sade 27-åringen från Ludvika.

– Det är meningslöst att fortsätta, sa åklagaren.

Nu återstår ytterligare fyra rättegångsdagar.

Mer läsning

Annons