Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandet lockar inte studenter

/
  • Många möjligheter. Ulf Magnusson tror att få vet om alla möjligheter som finns till stipendier och särskilda studiemedel. Foto: Johan Solum

Annons

Högskolan Dalarna placerar sig på en tredje plats när det gäller ökningen av antalet utländska studenter. Anledningen beror främst på att många utbildningar är på engelska och högskolan har ett bra ryckte, menar Ulf Magnusson.

Men få tar chansen att studera utomlands, trots att det finns stora möjligheter att få stipendier och särskilda studiemedel. Från högskolan Dalarna åker varje år cirka tio personer utomlands för att studera. En av anledningarna kan vara att allt för få verkar veta att poängen utomlands kan tillgodoses i Sverige.

- En annan anledning är att många av våra studenter är äldre och har familj, säger Ulf Magnusson.

I år satsar staten, genom Sida, 15 miljoner kronor på att svenska högskolestudenter ska få göra fältarbeten i utvecklingsländer. 225000 kronor går till Högskolan Dalarna.

Pengarna gör att de har råd att resa och vistas i ett u-land under åtta till tio veckor.

Ulf Magnusson berättar att högskolan planerar att anordna speciella kurser som ska locka fler att åka utomlands. När det blir är inte ännu klart.

- Just nu gör vi så att vi låter studenter berätta om sina utlandsupplevelser. Men vi har också flera kurser där svenska och internationella studenter läser ihop, vilket ger en bra internationell kontakt på hemmaplan, säger Ulf Magnusson.

Idag studerar årligen 600-800 utländska studenter vid Högskolan Dalarna.

Mer läsning

Annons