Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uthängd i tidningen

Annons

Jag blev väldigt upprörd över att FK lämnade ut både namn och foto på Mikael Strandberg. Gick han med på detta? Ingen - varken pedofiler, som borde hängas ut, eller mördare - blir uppvisade i tidningen innan de är skäligen misstänkta eller dömda.

Vill inte ta honom och det han eventuellt har gjort i försvar men tänk om han är oskyldig? Då är hans rykte och framtid förstörd. Är det någon som har tänkt på det?

Svar direkt: Vår grundhållning vid berättelser om brott och brottsmisstankar är att inte publicera namn eller identifierande detaljer i onödan. Men varje fall kräver ett individuellt beslut.

Denna gång gäller det inte bara välkända offentliga personer, utan i saken ligger att de gjort sig kända just som par. I otaliga pressreleaser, offentliga framträdanden, bilder, filmer och annan marknadsföring har gemen- skapen i äventyren varit den speciella poängen.

I det läget går det inte att skriva totalt anonymiserat, fritt från varje detalj eller omständighet. Alternativet, att ange sådana detaljer att läsarna förstår att en dalakändis häktats etcetera, men utan att skriva ut namnet, vore ett etiskt hyckleri. Mikael Strandberg skulle lätt identifieras i egna kretsar och långt där-utanför. Andra skulle börja med gissningslekar, oftast lättlösta. Felaktiga rykten skulle också uppstå.

Till sist: Namngivningen innebär inte något ställningstagande i skuldfrågan.

FLODABO PÄR FAGERSTRÖM, ANSVARIG UTGIVARE

Mer läsning

Annons