Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflykt för gamla "pärlor"

Annons

Termometern visade många minusgrader, men inget stoppar en riktig snöskoterentusiast från säsongens första riktiga utflykt.

Det visade uppslutningen vid Kullsbergs kalkbruk i lördags då ett 15-tal snöskoterfrälsta från Rättvik med besök från Leksand vädrade sina riktigt gamla åkdon.

-Ingen maskin yngre än 1980 får vara med idag, berättade Jan Jonsson, en av arrangörerna. Själv klädd i sin första skoteroverall från 70-talet. "Mycket nylon, det hörs på fraset!"

Målet för dagens utflykt var jakt- och skoterstugan "Pökis" uppe på Rättviksmyren där varm korv och dryck samt diverse tävlingar väntade.

-Men i det här fallet är det inte målet som är grejen, utan färden. Ville vi komma fort fram så hade vi tagit de nya maskinerna.

-Nu är det blårök och reservdelar som gäller, fortsätter Jan Jonsson med ett skratt.

Varför väljer man då noll fjädring, liten tank med blårökosande bränsle, ingen skyddande ruta och risk för motorstopp var och varannan kilometer?

-För att vi är lite tokiga!

Fotnot. Även om vissa skoterleder är uppkörda, så är underlaget allt annat än stabilt. Tjälen är obefintlig på många ställen och den som åker ut rekomenderas att alltid ha någon med sig.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons