Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggda häktet är redan för litet

Annons

-Det beror till stor del på nya lagar. Ofta handlar det om kvinnofridskränkning. Vi har nu 34 platser på häktet i Falun, men behöver bygga ut till 40 eller 45, säger kriminalvårdsinspektör Per-Olof Wester som är chef för Faluhäktet.

Han berättar att avtalet om häktesplatser på filialen i polishuset i Avesta upphörde att gälla den 31 maj i år.

-Vi har haft hög beläggning under flera år, men har kunnat utnyttja polisarrester på andra platser i länet. Men det bästa vore om vi kan få bygga ut här i Falun. Vi var först i landet med rökfria rum och det har uppskattats av både de häktade och personalen, säger Per-Olof Wester.

-Tidigare har kriminalvårdsstyrelsen använt dyra flygningar och kört långa sträckor med sina bilar för att få plats på andra orter för personer som häktats i Dalarna.

Använder ni fortfarande flygtransporter?

-Det förekom att vi flög till häktet på Gotland och körde häktade i bil långa vägar, men så gör vi inte längre. Snart öppnar det nya häktet som byggs i gamla mentalsjukhuset på Salbergaområdet i Sala. Men vi behöver nog bygga ut ändå här i Falun.

Per-Olof Wester berättar att polisarresterna inte uppfyller de krav som ställs på häktesplatser.

- Man har vissa rättigheter som häktad. Det gäller att kunna ta emot besök, rätt att få arbete eller sysselsättning. Om inte restriktionerna säger något annat har man rätt att titta på tv.

Per-Olof Wester har märkt att anmälningar om relationsbrott som kvinnofridskränkning har blivit vanligare.

-Nya lagar har väl gjort att fler anmäler den här typen av brott.

I går kom Brottsförebyggande rådet, Brå, med färsk statistik som visar att polisens insatser i Dalarna under det första halvåret 2006 har gett resultat.

Under årets första sex månader anmäldes sammanlagt 14264 brott i Dalarna. Under samma period förra året anmäldes 15555 brott i länet.

Alltså en minskning med 1291 anmälningar.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons