Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbredda övergrepp mot indiska barn

Annons

Nästan hälften av Indiens barn utsätts för fysiska, sexuella eller ekonomiska övergrepp. Det visar en omfattande undersökning som läckt ut i medierna.

Av de nästan 17|000 indiska barn och ungdomar som utfrågats, uppgav en fjärdedel att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. Omkring 40 procent sade att de blivit fysiskt misshandlade, ofta av personer i myndighetsställning.

Utredningen, som ännu inte har offentliggjorts, ingår i den första omfattande studien av våld mot barn i Indien. Utfrågningarna har genomförts i nära hälften av landets delstater av frivilligorganisationen Prayas, med stöd av FN:s barnfond Unicef och Rädda barnen.

De slumpmässigt utvalda barnen intervjuades på gatan, arbetsplatser, i skolor, institutioner och hemmen.

Projektets ledare Amod|K Kanth, som också är högt uppsatt polischef, säger till nyhetsbyrån AFP att våldet mot barn är kraftigt underskattat i Indien. Undersökningsresultatet visar att långt fler barn utsätts för övergrepp än vad officiell statistik visar.

Värst utsatta för våld är de allra fattigaste barnen, visar undersökningen enligt Kanth. Sexuella övergrepp förekommer dock ofta även i välbärgade hem, där det är lätt att dölja missförhållandena.

Omkring 60 procent av de utfrågade barnen är utsatta för ekonomiska övergrepp, i regel i form av tvångsarbete, visar studien enligt tidskriften Outlook som fått tillgång till en kopia. Ekonomiskt utnyttjade barn utsätts ofta också för fysisk misshandel och sexuella övergrepp.

Enligt den senaste indiska folkräkningen från 2001 är cirka 12,6 miljoner barn mellan 5 och 14 års ålder tvingade att arbeta för sin försörjning.

Enligt Amod|K Kanth är upp till 35 miljoner indiska barn i behov av skydd, men regeringen lägger mindre än en procent av statsbudgeten på insatser för barnen.

Unicef säger sig hoppas att undersökningen ska tvinga myndigheterna att ingripa mot övervåldet mot barn.

Nästan 40 procent av Indiens över en miljard invånare är under 18 år.

TT

Mer läsning

Annons