Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbränd kan förlora sjukpeng

Annons

Det kan bli tvärstopp för sjukskrivningar av många människor som bränt ut sig i arbetet, sedan Socialstyrelsen och Försäkringskassan tagit fram strängare regler för hur läkarna ska bedöma oförmågan att arbeta.

Projektledaren Jan Larsson bakom de nya riktlinjerna medger att de blir kontroversiella, skriver Dagens Nyheter. Särskilt gäller det diffusa symtom som utmattningssyndrom och långvarig värk. Sammanlagt 90-talet diagnoser har fått ny sjukskrivningstid och riktlinjer om förväntad arbetsförmåga, något som börjar gälla från den 1 oktober.

Avsikten med projektet är att minska sjukskrivningar som saknar genomtänkt syfte. Den förra regeringen tog initiativ till det och den nuvarande stödjer det.

I dag är den genomsnittliga sjukskrivningen 119 dagar för utmattningssyndrom. I normalfallet ska den vara noll dagar, vid svåra sömnstörningar kan det bli flera veckors sjukskrivning och riktlinjerna förutsätter en åtgärdsplan. Genomsnittliga sjukskrivningstiden för depression är 341 dagar. Lätt depression ska ge noll dagar och måttlig depression tre månader, medan allvarlig depression kan ge ett halvårs sjukskrivning.

Riktlinjerna har tagits fram i diskussion med grupper av medicinska experter. Dessa har utifrån sin kunskap och kliniska erfarenhet resonerat sig fram till vad som är rimligt utifrån allvarlighetsgrad och vad individen har för arbete, säger Jan Larsson på Socialstyrelsen.

En person med utmattningssyndrom ska i normalfallet inte sjukskrivas, enligt riktlinjerna.

Vem ska inte vara sjukskriven för utmattningssyndrom?

Det betyder inte att personen inte kan få hjälp av sjukvården, enligt Jan Larsson.

TT

Mer läsning

Annons