Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning kan rädda unga liv

Annons

Motororganisationen FMK har därför tagit initiativ till en trafiksäkerhetsutbildning för gymnasieskolan. I ett pilotprojekt har två skolor fått prova på utbildningen "Rätt sätt i trafiken". Utvärderingen visar att utbildningen påverkar ungas attityder och troligtvis även deras beteende i trafiken.

Bristen på trafikundervisning i skolan är allvarlig. Motororganisationen FMK är en frivilligorganisation med begränsade resurser. Men det duger inte att bara klaga. Under åren 2001 till 2005 dog mer än 140 ungdomar i åldern 18 till 19 år i trafiken, ytterligare cirka 1300 skadades allvarligt.

FMK har därför startat utbildningen "Rätt sätt i trafiken" som har fokus på hastighet, bilbälte och trafiknykterhet. Gymnasieeleverna får pröva på att volta med en bil och uppleva en krock i krocksläde. I utbildningen ingår en praktisk demonstration av vad som händer vid en krock i 30 respektive 50 kilometer i timmen. Utbildningen bygger på den utbildning i trafiksäkerhet som FMK under många år gett värnpliktiga.

Pilotutbildningar har genomförts med elever i gymnasiets årskurs två vid två skolor i Skövde och Falköping. Eleverna jämfördes med en kontrollgrupp, som inte deltog i utbildningen, från en skola i Mariestad. Utvärderingen visar att eleverna som genomgått utbildningen fick både signifikant ökade kunskaper och ändrade attityder. Även enkätsvaren från deltagande lärare var mycket positiva.

Med erfarenheterna från "Rätt sätt i trafiken" i bagaget är FMK angeläget att medverka till ett fortsatt steg. Ambitionen är att sätta samman ett större utbildningspaket som täcker barn i förskolan och första klass, 14-åringar inför moppepremiären samt 17-åringar som ska ta körkort.

Trots en bred uppslutning bakom riksdagens så kallade "nollvision" för antalet dödade i trafiken står det ingenting om trafiksäkerhet i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan. Den som letar efter mål eller nyckeltal letar förgäves. Trafik nämns endast i en större uppräkning av olika frågor som ligger på rektors ansvar.

Förre infrastrukturministern Ulrica Messing (s) medgav på en trafiksäkerhetskonferens i Stockholm i februari 2006 att elevers trafikkunskaper varierar mellan skolorna på ett sätt som "inte är önskvärt" och meddelade att regeringen gett Vägverket i uppdrag att ta fram ett gemensamt informationsmaterial till skolorna. Detta material väntar vi fortfarande på.

Vi ställer vårt hopp till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och skolminister Jan Björklund (fp). De kan driva frågan i mål. De kan styra mot tydligare skrivningar om trafiksäkerhet i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan. Men vi har alla ett ansvar. Politikerna sitter inte med hela lösningen. Tillsammans kan vi rädda många liv.

HÅKAN SÖDERLINDH

Mer läsning

Annons