Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildar sig inom småföretagande

Annons

Mycket jobb, men en bra utbildning.

Orden kommer från elever på samhällsprogrammet vid Dahlandergymnasiet i Säter som valt profilen IT-baserat småföretagande.

Av skolans elever har 13 valt samhällsprogrammet med profilen IT-baserat småföretagande. Under de sista läsåret har de tid avsatt för sitt företagande. De ska starta, driva och även avveckla sitt företag.

-Vi har tre företag i gång med tre till fem elever i varje företag, berättar Eva-Maria Karlsson, lärare på skolan.

Hon berättar att skolan även arbetar med att få i gång samverkan med företag i Säter.

De tre företag som finns är Cow, Just Chillin´och Interiör Designe.

-Vi har sålt bra, 60-65 stycken, förklarar Johan Broberg som är en av eleverna bakom företaget Cow.

Företaget gör kossor av blomkrukor i olika storlekar och de målas för hand. Produkten rönte uppmärksamhet bland annat vid en mässa i Borlänge i mitten av februari.

Varifrån kom idén till kossan?

-Jag fick idén vid en resa i Tyskland där jag såg något liknande och så gjorde jag en åt mormor, säger Anna Hellqvist, en av eleverna i företaget.

-Jag valde denna utbildning då jag ville göra något praktiskt också, säger Carina Källving i företaget Interiör Design och berättar om företaget och visar upp en platta med en speciell design.

Det är en form av tavlor som i olika kombinationer kan skapa ett nytt intryck av ett rum.

Det tredje företaget Just Chillin´ tillverkar bland annat ett skärp med en kapsylöppnare på.

Utbildningen ger elever en god inblick i vad det innebär att driva ett småföretag.

I företagandet ingår bland annat deltagande på mässor och även möjlighet att tävla mot elever som driver UF-företag på andra skolor i länet. Går det riktigt bra finns chansen att få tävla även mot UF-företag från andra delar av landet med chans att även få tävla mot skolor i andra länder.

Att redan tidigt satsa på att ge ungdomar inblick i entreprenörskap är viktigt. Det framhåller även Säters kommuns näringslivssekreterare Linda Nilsson.

-För oss som arbetar med näringslivsfrågor har det blivit tydligare och tydligare på senare år att vi behöver arbeta mer med kreativitet och entreprenörskap ända från förskola upp till högskola, förklarar hon.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons