Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan vidareutbildning så står vi oss slätt

Annons

Svar till Icke kommunistisk svensk, 30 maj:

Att likna socialdemokratisk reformpolitik med kommunistisk planekonomi är knappast stor idé att kommentera. Den vägen valdes bort redan för 100 år sedan.

Att bidra till gemensam välfärd och ekonomisk trygghet, i form av skatt och fördelningspolitik har alltid stött på stort motstånd hos liberala och moderata förespråkare.

Hur stor frihet har en löntagare på en avreglerad arbetsmarknad utan anställningstrygghet, utan arbetstidsreglering, utan arbetsmiljö- och semesterlagar? Hur stor frihet har en löntagare utan a-kassa, sjukförsäkring och pension?

Den sortens frihet, privata lösningar för privilegierade, har enbart visat sig leda till djupa klassklyftor och stora orättvisor.

Det är dags nu för de borgerliga att tala om hur ett samhälle utan fördelningspolitik ser ut.

Arbete och självförsörjning är grundläggande i ett välfärdssamhälle, även delaktighet och demokrati.

Visst finns det i Borlänge kapitalistiska företag som bidrar till arbetstillfällen, likaså finns det offentliga arbetsplatser och arbeten inom organisationer. Alla lika viktiga och alla under samma lagar.

Som löntagare ska du känna dig trygg oavsett arbetsgivare.

Till sakfrågan, mitt huvudargument var att det just nu pågår en stor strukturomvandling av arbetsmarknaden. Företag flyttar tillverkning utomlands eller lägger ner. Nya verksamheter behöver etableras och gamla utvecklas.

För att möta den stigande arbetslösheten behöver samhälle och privat näringsliv, uppmuntra och bidra med forskning och utbildning i en snabbare takt än tidigare. Nya kunskaper behöver ersätta gamla.

I Borlänge satsar vi på att ge människor utbildning för en omställning till dagens efterfrågan på kompetens. I augusti startar vi ett EU mål 2-projekt där även företag kan få stöd till kompetensutveckling av sin personal. Allt för att så långt det är möjligt stimulera en livskraftig arbetsmarknad.

Jag kan bara konstatera att all satsning på lärandet för vuxna säger moderaterna nej till!

PIA-LENA ANDERSSON

Mer läsning

Annons