Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan storebrors inblandning

Annons

Svar till Runo Nilsson,

den 28 december:

Det är och har alltid varit centerns vision att hålla ihop och värna om landsbygdens bästa. Detta är inte kompispolitik enligt min mening. En förklaring till vårt agerande:

Mycket i förslaget till områdesbestämmelser för Spjersbodarna är bra och bör eftersträvas, till exempel byggnaders stil, färg och form, detta är alla överens om. När det gäller fäbodmiljö har vi skilda åsikter.

Fäboden började brukas i mitten av 1600-talet. I dagsläget är det betesföreningen som ansvarar för vallens brukande och så har det varit sedan mitten 1960-talet, en levande fäbod. Detta kan endast bevaras med lokalt engagemang och vilja. Man vill gärna stödja sig på expertråd när det gäller beslut i ärenden. Tack vare experterna inom betesföreningen och äldre kloka människors beslut har vi i dag en levande fäbod.

Kultur och miljö har skapats genom mänsklig påverkan i olika epoker, genom både bra och dåliga beslut. Nu när bordet är dukat har någon vaknat till liv och tycker att det är toppen. Vi upprättar ett regelverk och lägger en död hand på stället.

I förslag till beslut får inga träd huggas bort eller stenar flyttas utan myndighetens medgivande, samt i princip byggförbud inom vallen.

Varför vi i centern vill återremittera ärendet är följande: Låt en del av besluten fortfarande beslutas på gräsrotsnivå utan storebrors inblandning. Låt kulturarvet leva och få människor att trivas.

Människan har alltid påverkat saker och ting. Det är det som är kultur, allt för allmänhetens intressen. Men äganderätten får inte urholkas.

GÖRAN VESTLUND (C), FULLMÄKTIGELEDAMOT, FALUN

Mer läsning

Annons