Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan mer stöd missas millenniemålet

Annons

Om inte de rika länderna ökar sitt u-landsbistånd blir det svårt för världen att uppnå FN:s millenniemål att halvera den extrema fattigdomen till 2015.

Det säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon när världsorganisationen lägger fram en delrapport om läget halvvägs mot det hägrande målet.

FN-chefen konstaterar att det har skett "blandade" framsteg i arbetet med att uppfylla de mål som världens länder satte upp 2000: att minska spädbarnsdödligheten, lindra svälten, bekämpa hiv/aids och få in fler barn i grundskolan.

Tack var snabb ekonomisk utveckling i Asien har det totala antalet människor runt om i världen som lever på bara en dollar om dagen minskat. Men enligt FN-rapporten återstår mycket att göra för att ge rent vatten åt alla, öka spädbarns och mödrars möjligheter att överleva, bevara den biologiska mångfalden och att få fram fler avlönade arbeten åt kvinnor.

Afrika söder om Sahara, världens fattigaste kontinent, har svårt att hänga med i utvecklingen. Där brådskar kampen mot hiv/aids, malaria och tbc. Tillgången till elementär sjukvård och skolgång för alla är också långt borta.

Ändå säger sig Ban Ki-Moon tro att målen ska kunna nås 2015, men då måste de rika länderna sätta fart på biståndsflödet och G8-gruppen infria löftet att fördubbla stödet till Afrika fram till 2010.

Bara fem länder _ Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Luxemburg _ uppfyller FN-kravet på att avsätta 0,7 procent av bruttonationalinkomsten till utvecklingshjälp. Genomsnittsbiståndet ligger på 0,3 procent.

Mest framsteg har gjorts i försöken att halvera det antal människor som lever i extrem fattigdom. År 1990 livnärde sig 1,25 miljarder människor, eller 32 procent av u-landsbefolkningen, på mindre än en dollar om dagen. De siffrorna hade 2004 minskat till 908 miljoner, eller 19 procent.

Långsammare gick det i Afrika, där den extrema fattigdomen sjönk från 47 till 41 procent under samma tid.

Men den ständigt höga andelen undernärda barn i Sydasien och Afrika söder om Sahara gör att målet om minskad svält kan bli svårt att uppnå. Drömmen om rent vatten och sanitära anordningar åt alla riskerar också att förbli en dröm, visar FN-rapporten.

I Afrika söder om Sahara har i stället antalet människor utan tillgång till en hygienisk toalett och rent vatten ökat, tvärtemot FN:s ambitioner.

TT

Mer läsning

Annons