Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan fast punkt

Annons

Jag är en 35-årig kille som är bostadslös i Falun och har varit så sedan mars i år. Jag har bett om hjälp hos både Viva och socialen. På grund av att jag har blivit vräkt två gånger från Kopparstaden så måste jag gå den vägen. Tyvärr är jag inte prioriterad av socialen för jag har ingen hyresskuld! Och jag som trodde att vi lever i ett välfärds samhälle!

Jag är fruktansvärt trött på att ha det så här, men min handläggare verkar inte ta mig på allvar. Det känns som att det sociala resonerar så här: "Han bor ju hos kompisar, så då är det inte akut." Jag har ringt till ett tjugotal privata hyresvärdar men inte fått napp. Det är ju sju resor värre att bli vräkt för störning än att ha hyresskuld. Hur ska jag kunna visa er att jag kan sköta mig när jag inte får en chans?

Tidigare bodde jag på kommunens stödboende Bygget. Jag kom dit kvällen den 28 februari och fick se att det satt en lapp på min dörr där det stod: Hans du har blivit utskriven. Jag stod som ett frågetecken och fattade ingenting. Jag hade inte brutit mot några regler.

Deras förklaring var att jag hade skickat sms till en kvinna som jobbar där. Sms:et var riktat till henne som privatperson och inte som anställd och innehöll enbart komplimanger. Inget hot av något slag vilket jag förklarade vid en träff med henne och min handläggare. Men det hjälpte föga. Ändå hade personen i fråga inte tagit illa upp.

Ett av argumenten för att jag inte skulle få bo där var: "Vi tycker inte att vi hjälper dig genom att du får bo här". Blir jag hjälpt av att bo på gatan? Jag mår skit av att inte ha en fast punkt i tillvaron.

HANS NORDGREN

Mer läsning

Annons