Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ut efter ägarbyte Alla på bruket andas

Annons

Det var i augusti förra året som Stora Enso klargjorde att man ville sälja Grycksbo bruk som inte ansågs passa in i koncernens framtidsstrategi.

Bruket började kort därefter i samarbete med Nordea söka en ny ägare.

Mellan 30 och 40 tänkbara köpare kontaktades och av dem fick en sju, åtta intresserade en mer ingående information om bruket och dess framtidsutsikter.

- Några var allvarligt intresserade. Men problemet var att hitta någon som var villig att både betala ett någorlunda rimligt pris och ta hand om bruket, säger dess vd Lennart Westman.

Och till slut fanns bara Accent Equity kvar och efter intensiva förhandlingar in i det sista undertecknades köpehandlingarna klockan 07 i går morse, uppger en trött vd.

Men han är samtidigt mycket nöjd med uppgörelsen för av intressenterna var Accent Equity en överlägsen favorit redan från början.

- Där finns en gedigen industriell bakgrund som inte kan ifrågasättas, säger Lennart Westman.

Både han och pappersfacket är övertygade om att de nu fått rätt ägare som både har finansiella muskler och en uttrycklig vilja att utveckla bruket och investera i det.

Accent Equitys policy är att stå kvar som ägare för de företag som köps i mellan fem och tio år innan de säljs vidare eller fusioneras med andra företag.

- Men det behöver inte vara dåligt för Grycksbo, säger Lennart Westman.

Han uppger också att nya ägaren redan deklarerat att man kan komma att titta på flera bruk som kunde passa ihop med Grycksbo.

Personalen känner sig också trygg.

- De positiva delarna överväger. Vad vi har kunnat se har den nya ägaren inga lik i lasten. Den enda farhåga vi har är hur länge ägandet varar, säger Lars-Göran Johansson ordförande i Pappers avdelning 111.

Lennart Westman ska kvarstå som vd och han och övriga ledning har erbjudits att köpa mellan fem och tio procent av akterna.

- Och jag har tackat ja att ingå som delägare. Vi vill i ledningen på det här sättet visa att vi tror på det här, säger han.

Personalen blir genom försäljningen av med det bonussystem de ingått i via Stora Enso.

- Men jag kommer att som första fråga ta upp att personalen bör få någon annan form av bonusprogram, säger Lennart Westman.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons