Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usama bin Ladin fyller 50

Annons

Talibaner i läger i Afghanistan höll högtidliga bönestunder för att fira al-Qaidaledaren Usama bin Ladins 50-årsdag, säger talibanernas talesman Hayatullah Khan till Reuters. bin Ladin föddes i Jidda den 10 mars 1957.

Världens mest eftersökte person, saudiern Usama bin Ladin, har inte hört av sig på flera år. Under tiden efter 11 september 2001, då al-Qaida genomförde stora attentat i USA, meddelade han sig ofta genom videoinspelningar fram till 2004 och ljudband ända till 2006, som sändes till tv-kanaler. Numera är hans andreman Ayman al-Zawahiri den som talar till omvärlden medan Usama inte hör av sig alls.

Det har väckt spekulationer om att han avlidit, möjligen omkommen i ett amerikanskt bombangrepp i gränsområdet mellan Pakistan och Afghanistan.

Hans trogna avvisar det.

Talibanledare har nyligen sagt i västmedier att de får direktiv från sin ledare mulla Omar, som också håller sig undan, men även från Usama.

Omar och Usama har varit mål för den största människojakten i historien, då 12 000 amerikanska soldater finkammat områden i östra Afghanistan i fem år för att finna dem. USA har utfäst en belöning på 25 miljoner dollar för den som ger informationer som leder till Usamas död eller tillfångatagande.

TT

Mer läsning

Annons