Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA vill ha amerikan efter Wolfowitz

Annons

USA:s president George|W Bush sade på måndagen att han vill att en amerikan efterträder världsbankschefen Paul Wolfowitz.

Därmed tonar Bush ned spekulationerna om att jobbet kan komma att gå till Storbritanniens avgående premiärminister Tony Blair.

Wolfowitz meddelade i fredags, efter hårda påtryckningar, att han avgår "för bankens bästa", till följd av uppståndelsen kring den höga lön han ordnade åt sin partner Shaha Riza då hon flyttade från Världsbanken till USA:s utrikesdepartement.

Bush sade vidare att finansminister Henry Paulson letar efter Wolfowitz efterträdare och att han kommer att lämna över lista på tänkbara kandidater.

I praktiken ligger beslutet att utse Wolfowitz efterträdare hos Bush, i enlighet med traditionen att Världsbankschefen utses av Washingtonregeringen medan Europa tar fram chefen för systerorganisationen IMF, Internationella valutafonden.

Det har höjts röster för att denna tradition ska skrotas, men EU väntas inte vilja ta strid _ skulle maktfördelningen i Världsbanken/IMF göras om efter dagens ekonomiska verklighet har Europa allt att förlora och snabbväxare som Indien och Kina allt att vinna.

TT

Mer läsning

Annons