Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA väpnar sunnigrupper i Irak

Annons

Den amerikanska militären prövar en ny taktik för att komma åt oroshärdar i Irak. Sunnimuslimska grupper beväpnas i utbyte mot löften att de ska bekämpa al-Qaidaknutna motståndsgrupper.

New York Times hänvisar på sin hemsida till icke namngivna militärledare som säger att metoden prövats med framgång i Anbarprovinsen. Den amerikanska militären har fört samtal med sunnigrupper i minst fyra områden i centrala och nordliga delar av landet där motståndet varit stort.

Officerare som varit i kontakt med sunnimiliserna säger att många av dem har haft tidigare band till al-Qaida men att de tappat förtroendet för de islamistiska krigarnas taktik, i synnerhet bruket av självmordsbomber som har krävt tusentals civila dödsoffer.

I utbyte mot amerikanskt stöd i form av vapen, pengar, bränsle och förnödenheter har dessa sunnigrupper lovat att slåss mot al-Qaida och upphöra med attackerna mot amerikanska soldater, enligt rapporten.

Kritiker invänder dock att taktiken kan leda till att USA beväpnar båda sidor i ett tänkbart framtida inbördeskrig, eftersom vapen som ges till sunnigrupper kan komma att riktas mot shiagrupper. Det finns också en risk att vapnen kan användas mot amerikanerna själva, anser kritikerna.

TT

Mer läsning

Annons