Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-våld mot civila i Irak

Annons

Urskillningslöst våld från USA-soldater i Irak har dödat tusentals oskyldiga människor. Övergreppen bestraffas nästan aldrig. Det framgår av ny dokumentation.

Det krig soldaterna beskriver är ett "mörkt" och "moraliskt fördärvat företag" som påminner starkt om andra missriktade och "brutala kolonialkrig och ockupationer", bland annat det amerikanska kriget i Vietnam, skriver vänstertidskriften The Nation.

Tidskriften har under flera månader samlat berättelser från ett 50-tal soldater och officerare med erfarenhet från kriget i Irak. De tusentals sidorna med vittnesmål från namngivna militärer är enligt The Nation den mest omfattande dokumentationen i sitt slag hittills.

En del vittnesmål visar hur soldater förlorat sin moraliska kompass till den grad att de hånar eller skändar dem de dödat. Ett foto visar en soldat som om han är på väg att använda sin bruna armésked av plast för att äta av den utspillda hjärnsubstansen från en död irakisk man.

"Ta en bild av mig och den här idioten" sade en soldat och höll armén om den döda kroppen, berättar 31-årige sergeanten Camilo Mejia som var med.

Allt detta skedde medan den döde mannens bröder och kusiner såg på.

Irakierna behandlas inte som människor utan som objekt, konstaterar soldater som bär djupa känslomässiga sår efter att ha bevittnat hur irakiska civila, inklusive barn, dödats av amerikansk eldgivning.

En del har själva deltagit i sådana övergrepp. Men det framhålls att det rör sig om en minoritet av militärer. Ändå beskrivs dessa handlingar som vanliga, de rapporteras ofta inte och de förblir nästan alltid obestraffade.

Den 24-årige sjukvårdaren Michael Harmon berättar hur han upplevde en vändpunkt, när han efter en explosion såg sina soldatkollegor skjuta överallt omkring sig och bland annat träffa en tvåårig flicka.

Många krigsveteraner har återvänt hem djupt störda av gapet mellan krigets verklighet och det sätt på vilket det framställs av USA-regeringen och i amerikanska medier.

Rättsfall i USA och rapporter från människorättsgrupper har tidigare gett antydningar om utbredningen av angreppen på civila. The Nation hävdar att dess redovisning är första gången som så många vittnesmål från namngivna amerikanska militärer har sammanställts.

TT

Mer läsning

Annons