Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA utreder fler civila offer i Irak

Annons

USA ska utreda ännu en dödsskjutning av civila i Irak, mindre än en vecka efter det att den amerikanska armén började granska om ett flyganfall mot misstänkta al-Qaidamedlemmar i Bagdad orsakade onödiga civila offer.

Amerikanska armén meddelade i dag att den ska se över alliansstyrkornas förfarande vid en eldstrid i staden al-Diwaniyya i södra Irak dagen innan. Tio icke-stridande irakier, bland dem sex barn, uppges ha dödats under en amerikansk flygräd nära ett folkrikt område i staden där shiamuslimska upprorsmän ofta tros uppehålla sig i skydd av civila invånare. Räden var i sin tur ett svar på attacker från upprorsmakare som avfyrat över 75 raketer och bomber mot allianssoldaternas bas i området, Camp Echo.

I förra veckan inleddes en utredning av en amerikansk helikopterattack den 22 juni mot de norra delarna av Bagdad, i vilken 17 al-Qaidasoldater uppges ha dödats. Efter att brittiska medier spridit uppgiften att elva oskyldiga irakiska kvartersvakter dödats i samma anfall ändrade USA sina uppgifter om al-Qaidasoldater, och säger nu att "fiender" dödades.

TT

Mer läsning

Annons