Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA tiger om "försvunna" fångar

Annons

Ett stort antal av de terrormisstänkta fångar som USA gömt undan i hemliga fängelser har försvunnit. USA, som aldrig erkänt omfattningen av CIA:s hemliga fängelser vägrar säga något om fångarnas öde.

Den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) slår larm om dessa "spökfångar" i en rapport som offentliggjordes i tisdags. Rapporten innehåller en detaljerad beskrivning från en före detta fånge av palestinskt ursprung som tillbringade flera år i hemliga fängelser innan han släpptes för ett halvår sedan.

Mannen som kidnappades på öppen gata i Lahore Pakistan 2004 torterades och misshandlades under 28 månader i olika hemliga fängelser i Pakistan och Afghanistan. Sedan släpptes han plötsligt och överlämnades till Jordanien. Myndigheterna där överlämnade honom i sin tur mannen till Israel där han åter sattes i fängelse. För första gången under två års fångenskap fick han då träffa en advokat och behandlades jämförelsevis väl. Advokaten lyckades efter flera månader få israelerna att inse att det inte fanns några terrorbevis mot mannen. Därefter släpptes han på gränsen till Gaza.

Mannen har intervjuats av tidningen Washington Post samt av HRW oberoende av varandra. HRW hävdar att organisationen har uppgifter om ytterligare 38 fångar vars öden är helt okända.

HRW offentliggjorde också ett öppet brev till president George W Bush med krav på att samtliga fångar som passerat de hemliga fängelserna ska namnges och att deras öde och nuvarande uppehållsort ska avslöjas.

"Vad hände med dessa människor och vart tog de vägen", frågar HRW i brevet till Bush.

Presidenten medgav i september att det hade funnits hemliga fängelser men försvarade dem. Varken han eller någon annan amerikanska företrädare har officiellt velat ge några detaljerade upplysningarna om dessa så kallade black sites (svarta anläggningar) där fångar har kunnat hållas utan rättegång och utan de garantier som till exempel Genèvekonventionerna ger.

HRW listar flera förklaringar: Fångarna kan fortfarande befinna sig i hemlig CIA-fångenskap. De kan också ha överförts till andra länders fängelsesystem som det finns liten eller ingen insyn i.

Det måste USA åtgärda enligt HRW:

"Att lämna dessa män i ett slags hemligt ingenmansland är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter", skriver HRW i sitt brev till Bush.

TT

Mer läsning

Annons