Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA synar misstänkta BAE-mutor

Annons

Ännu ett lands juridiska myndigheter lägger brittiska BAE Systems affärer under lupp. Nu är det USA:s justitiedepartement som vill utreda mutmisstankar mot den militärindustrielle jätten.

Sedan tidigare granskar åklagare i Sverige, Tjeckien, Österrike och Schweiz om den brittiska koncernen närmat sig potentiella kunder på ett sätt som inte stämmer överens med god affärssed och lagar.

I de europeiska fallen handlar det om BAE Systems del i affärer med stridsflygplanen Gripen och Eurofighter. Bolaget ingår i båda de konsortier som tillverkar de konkurrerande planen.

BAE Systems förklarade på tisdagen enligt nyhetsbyrån Reuters att det underrättats om att USA:s justitiedepartement inlett en förundersökning om mutmisstankar inklusive bolagets affärer med Saudiarabien.

Dessa utreddes i två och ett halvt år av den brittiska myndigheten mot ekonomisk brottslighet. Men i december 2006 beordrade premiärminister Blair utredarna att i nationens intresse lägga ned fallet. För detta fick han mycket hård kritik i brittiska medier.

BAE Systems misstänktes för att ha mutat saudiska prinsar med miljontals pund för att få göra affärer. En gång ska företaget ha varit tvunget att chartra en jumbojet för att frakta hem alla varor, när prinsar varit på shoppingrunda i Europa och fakturorna skickats till BAE Systems.

Den och annan publicitet ska ha gjort det saudiska kungahuset mycket upprört och prinsarna ska ha hotat med uteblivna affärer om åklagare och andra fortsatte att granska transaktionerna.

Att amerikanarna nu tar upp den nedlagda brittiska utredningstråden kan också ses som ett nationellt intresse. Eurofighterns främsta konkurrenter finns i USA. Och när BAE Systems på 1980-talet tog hem ett jättekontrakt med Saudiarabien var USA:s flygindustri den störste förloraren.

BAE Systems är jämte Saab den störste svenska vapentillverkaren. Bolaget äger både Bofors och Hägglunds.

TT

Mer läsning

Annons