Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA sköt upp Marssond

Annons

Den amerikanska rymdfarkosten Phoenix inledde tidigt på lördagen programenligt sin långa resa till Mars.

Uppskjutningen av Deltaraketen med Phoenix från Cape Canaveral i Florida gick problemfritt.

Resan väntas ta cirka nio månader. Sonden ska nå målet, Mars norra polarområde, den 25 maj 2008.

När Phoenix ska landa kommer en värmesköld, fallskärmar och raketer att hjälpa den att ta mark i lagom tempo på den frusna Marsytan, som i det aktuella området tros bestå av ett tjockt lager is bestående av vatten.

Phoenix är utrustad med en robotarm som är drygt två meter lång och har en borr och andra instrument påmonterade för att ta prover av marken.

Dessa prover kommer att analyseras inne i Marslandaren. Phoenix har ett laboratorium med hela åtta ugnar för upphettning av proven så att en gasavkännare kan rapportera om innehållet i förångade gaser.

Det är meningen att experimenten ska visa forskare flera saker om Mars vatten: ifall det flutit innan det blev is och om det innehåller några organiska molekyler. Om det förhåller sig så ökar chanserna väsentligt för att Mars går att leva på.

Till skillnad från Viking i mitten av 1970-talet är målet med Phoenix-expeditionen inte att söka efter liv direkt utan snarare att undersöka om förhållandena på Mars är tillräckligt gynnsamma för att någon form av liv ska kunna slå rot där.

TT

Mer läsning

Annons