Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s krigsveteraner stämmer staten

Annons

Hundratusentals amerikanska veteraner från krigen i Irak och Afghanistan stämmer USA:s regering för att de fått för dåligt medicinskt och ekonomiskt stöd.

De anklagar departementet för veteranfrågor, VA, för att kränka krigsveteranernas grundlagsenliga rättigheter och tvinga dem att gå igenom en byråkratisk mardröm med krav som efter tio år ännu inte behandlats.

"Förseningarna har blivit en oöverstiglig mur som hindrar många veteraner från att få sjukvård och bidrag", säger målsägarna i en elvasidig inlaga till rätten i San Francisco.

Veteraner för sunt förnuft och Förenade veteraner för sanning representerar "hundratusentals män och kvinnor som lidit svåra skador" och hävdar bestämt att systemet för att behandla krav på VA har kollapsat.

"Den jättelika strömmen av skadade soldater som återvänder från Irak och Afghanistan har krossat VA:s urmodiga system för utbetalningar av stöd till medicinsk vård och handikappbidrag", skriver veteranerna som också anser att VA inte klarar att ta hand om människor med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

De anklagar departementet för att medvetet lura en del av de många veteraner som lider av PTSD genom att få dem att gå med på att de tidigare haft personliga problem och därför inte kan få något stöd.

De svårigheter som möter skadade krigsveteraner när de kommer hem uppmärksammades tidigare i år när medierna rapporterade om de skandalösa förhållandena på Washingtons militärsjukhus Walter Reed.

TT

Mer läsning

Annons